Historie

Greenform sinds 2022, sectorgenoten sinds een halve eeuw.

Onze

historie

Greenform sinds 2022, sectorgenoten sinds een halve eeuw.

Oktober 2022 komen Stichting Varb en Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij samen in één sectororganisatie: Stichting Greenform. Het doel van de stichting is het bevorderen van handel in het buitengroen. We zijn een professionele dienstverlenende organisatie van en voor de sector. Greenform exploiteert het digitale platform Varb – hét handelsplatform in buitengroen. En de internationale vakbeurs PLANTARIUM|GROEN-Direkt, in samenwerking met GROEN-Direkt.

50’s
De oorsprong van Varb
De oorsprong van Varb ligt in het wekelijks organiseren van fysieke beurzen voor de boomkwekerij in Boskoop. Door de tijd heen werden de beurzen steeds lastiger om te organiseren en het kostte veel (reis)tijd. Men ging het aanbod verspreiden via enquêteboeken. Deze boeken bevatten het aanbod van boomkwekerijproducten en werden op vaste momenten uitgegeven.
50’s
80’s
De oorsprong van SVB
In de jaren 80 organiseerde Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij de eerste jaarlijkse fysieke ééndaagse plantenbeurs in Boskoop, met de naam “Natuurlijk in Pot”. Het succes hiervan zorgden voor een jaarlijkse terugkeer van direct al een meerdaagse beurs onder de naam: Plantarium.
80’s
’90’s
Varb: In 30 jaar van typistes naar een online handelsplatform
De handel werd steeds sneller en in 1991 deed Varb zijn intrede als handelsplatform. Gegevens werden eerst door typistes ingevoerd, later door de kwekers en handelaren zelf en via een modem overgezet. Varb is nu een online handelsplatform.
’90’s
’90’s
Internationale bekendheid voor SVB
Voor het eerst werd deelname aan Plantarium toegestaan voor buitenlandse bedrijven in 1990. Exposanten uit België, Engeland en Schotland deden mee. Door de groeiende interesse vanuit binnen‑, en buitenland was een verhuizing van de beurs naar een nieuw beursgebouw op het International Trade Centre een logische stap.
’90’s
2022
Bij Varb snel en eenvoudig handelen in buitengroen
Als online handelsplatform faciliteert Varb het bijeenbrengen van vraag en aanbod van buitengroen, zodat op een efficiënte manier producten gekocht en verkocht kunnen worden. Het aanbod op Varb is actueel en bestaat uit een breed assortiment van vaste planten, bloembollen en boomkwekerijproducten.
2022
2022
Samenwerkingen
Plantarium heeft een enerverende ontwikkeling doorgemaakt en een stempel gedrukt op de promotie van het Nederlands Boomkwekerij product. Verschillende samenwerkingen zorgden voor een groeiende bekendheid van de groene inspiratiebeurs. Begin 2022 is een samenwerking met GROEN-Direkt opgestart. Samen organiseren we binnen Green Retail Events de vakbeurs PLANTARIUM|GROEN-Direkt. De vakbeurs is het professionele fysieke handels- en relatieplatform voor de tuinplantensector.
2022